Mondkapjes en fysieke klachten
Deze blog is niet gemaakt om tegen de maatregelen van de overheid in te gaan.
Het is alleen om extra inzicht en advies te geven op mogelijke effecten van deze noodzakelijke maatregels.
De mondkapjesplicht heeft veel verschillende emoties bij mensen teweeggebracht.
Waar sommige mensen het een goede maatregel vinden om besmetting tegen te gaan vinden andere mensen het een inbreuk op privacy en totaal onnodig.
Ik merkte hier en daar op dat men moeite had met het mondkapje omdat het zo benauwd voelt. De ademhaling van diegene was oppervlakkig omdat men het idee had te weinig zuurstof binnen te krijgen.
Ik ging nader onderzoek doen over wat het mondkapje doet met het lichaam vanwege die oppervlakkige ademhaling en dat heb ik uitgeschreven.
De plicht is er nou eenmaal en daar moeten we het voorlopig mee doen maar ik wil wel graag inzicht geven en oplossingen bieden voor mensen die het snel benauwd hebben met zo’n mondkapje op.
Ik geef hier eerst even de basis uitleg van het orthopatische en parasympatische zenuwstelsel incl. stress-as.
De HHB-as is onze stress as. Daar valt onder:
- De Hypothalamus
- De Hypofyse
- De Bijnieren
De Hypothalamus is het regelcentrum van het lichaam. Hier ontvang je alle prikkels fysiologisch en psychologisch bijvoorbeeld stress, werkdruk, relatiedruk maar ook slaapproblemen. Als er een stress prikkel binnen komt waar actie op moet worden ondernomen gaat er door middel van een hormoon (CRH) een seintje naar de hypofyse.
Die op zijn beurt weer een seintje geeft naar de bijnieren met hormoon ACTH en de bijnieren produceren dan weer adrenaline en cortisol etc.
Zie onderstaand plaatje.
Als we dus praten over orthosympatische prikkelingen hebben we het over deze HHB-as (stress-as). Dit werkt voornamelijk hormonaal maar ook via het zenuwstelsel. We kennen tegenwoordig veel periodes van stress en deze stress-as wordt ook vaak ingezet.
In tijden dat we geen stress ervaren wordt het parasympatische deel van het zenuwstelsel geprikkeld.
Dit deel van het zenuwstelsel zorgt voor o.a. rust en herstel. De tegenpool van bovenstaand verhaal.
Er zijn 3 negatieve effecten (negatief omdat ze het orthopatische zenuwstelsel prikkelen).
- Het gevarenresponssysteem blijf AAN staan.
- Verhoogde spanning op de kaakspieren en tongspieren.
- Extra druk op het ademhalingssysteem door verhoogde ademweerstand (mondkapje).
Het gevarenresponssysteem blijf AAN staan.
Je lichaam heeft 2 systemen waar hij continu tussen schakelt. Het fight/flight systeem (orthopatische zenuwstelsel) en het rest/digest systeem (parasympatische zenuwstelsel).
Je brein is continu aan het kijken en scannen of er een vijand in de buurt is. Dit gebeurt compleet automatisch.
Als je op straat loopt, of als je in de supermarkt loopt. Overal scant je brein of er gevaar is. Is dat er niet is dan wordt dat stuk van het brein (reptielenbrein) weer rustig. Dit betekent dat je lichaam weer terugschakelt naar het parasympatische deel van het zenuwstelsel.
Omdat nu iedereen in openbare ruimtes mondkapjes draagt is het voor je brein moeilijker in te schatten of het een vriend of vijand is. Bij twijfel kiest je brein er altijd voor om het als een vijand te zien. Op deze manier blijft het orthopatische zenuwstelsel geprikkeld in plaats van je parasympatishe deel.
In de westerse samenleving leven we al met meer prikkels en stress en word het orthosympatische zenuwstelsel al veel meer geprikkeld als het zou moeten. Door gebruik van mondkapjes wordt dit dus nog erger.
Als je meer en vaker het orthosympatische deel van je zenuwstelsel aanspreekt worden de stress-as (HHB) meer aangesproken en die zal meer stress-gerelateerde hormonen gaan aanmaken zoals: CRH, ATCH, Adrenaline en cortisol. Dit betekent dat je lichaam moelijker kan herstellen en sneller blessures en klachten kan ontwikkelen. Je slaap kan hierdoor negatief worden beïnvloed en daardoor weer een kettingreactie aan problemen veroorzaken.
De oplossing: Als je het gevoel krijgt dat je benauwd wordt, sneller gaan ademen of je zit in een situatie die je als vervelend ervaart, adem dan een paar diep in en uit. Vertel jezelf dat je door rustiger ademhalen weer kalm wordt.
Op deze manier overrule je je reptielenbrein en dwing je je brein om toch rustiger te worden ook al herkent je reptielenbrein de situatie niet.
Verhoogde spanning op de kaakspieren en tongspieren.
Je tongbeen is mede-verantwoordelijk voor je ademhaling en zorgt ervoor dat je kunt slikken, het openen van je mond en de plaatsing van je tong in je mond.
Door het gebruik van het mondkapje beweeg je meer je kaken om het mondkapje goed te houden en er staat meer spanning op je kaak vanwege het trekken van het mondkapje aan je oren.
Door het schuiven van je kaken kan er meer spanning ontstaan op je kaken en nek/schouderspieren. Dit kan resulteren in pijnklachten aan de schedelrand, in de nek/schouder regio en tijdens het slapen.
Ervaar jij sinds kort meer hoofdpijnklachten, nekpijn of kaakpijn. Dat kan door het mondkapje komen.
De oplossing: Kijk of je je mondkapje kan aanpassen met een extra elastiekje rond je hoofd of gebruik een ander mondkapje wat minder strak zit. Test het voor jezelf eens uit. Op deze manier haal je spanning van je kaken.
Wat ook goed kan helpen is je kaken masseren om er wat spanning af te halen.
Extra druk op het ademhalingssysteem door verhoogde ademweerstand (mondkapje)
Er zijn drie locaties van ademhaling:
- Buik (PS)
- Borst (PS en OS)
- Sleutelbeen (OS)
Een mondademhaling staat vaak gelijk aan een OS zenuwstelsel en een neusademhaling aan een PS zenuwstelsel.
Vanwege het mondkapje wordt het moeilijker gemaakt om te ademen. Dit kan resulteren in een hogere en snellere ademhaling. Vaak ga je ook van een neusademhaling naar een mondademhaling.
Op deze manier komt er ook meer prikkeling op de stress-as en het OS zenuwstelsel.
Er komt ook meer druk op de hulpademhalingsspieren te staan omdat het ademhalen moeilijker wordt gemaakt.
Doordat er meer prikkeling is in het OS zenuwstelsel is er een grotere kans op blessures en pijnklachten.
Merk je dat je nu vaker gehaast bent, sneller buiten adem bent of het idee hebt dat je moeilijker kunt ademhalen ook al draag je geen mondkapje?
Dan kan het zijn dat je te veel prikkeling in het OS zenuwstelsel hebt.
De oplossing is: Probeer een paar keer dag zonder mondkapje 3-5 diepe buik ademhalingen te maken door de neus in en door de mond uit. Zo voorkom je dat het OS zenuwstelsel teveel geprikkeld wordt.
gratis
De cheatsheet voor meer energie en gemakkelijk gewichtsverlies!
Adres
Velperplein 23-25
6811 AH Arnhem
KVK
69280215
Btw nr
NL001855989B57
Privacybeleid
Personal Training Arnhem
Small group training Arnhem
Huurders Journey Offices
Leden
Algemene voorwaarden