Intermittent fasting voor dummies

door | 7 dec, 2020

Je hebt er vast weleens van gehoord. Maar wat is Intermittent fasting nu precies en waar is het goed voor?

Uit het woord fasting/fasten kun je vast wel iets bekends halen maar intermittent?

Intermittent betekend ‘periodiek’.

Kortom, herhaalde periodes niet eten.

Grappig weetje; het Engelse woord break-fast is letterlijk afgeleid van een break van het vasten. Dus je onderbreekt het vasten met je ontbijt. Je ontbijt hoeft dus niet per se in de ochtend te zijn of zodra je wakker bent.

Om even helemaal vanaf het begin te beginnen, bepaalde periodes niet eten is gebaseerd op onze evolutie.

Vroeger had je je voedsel niet continu voorhanden zoals we nu gewend zijn.

Je moest jagen voor je eten en als je pech had, had je soms dagen weinig of niks te eten.

Tegenwoordig hoeven we geen kilometers te jagen om wild af te knallen maar lopen we een aantal meter naar een mooi kastje met verlichting en koelte waar ons eten kant en klaar bereid ligt.

Afijn, omdat we lang op die manier geleefd hebben zit er nog steeds een stuk genetici in ons lichaam waardoor wij nog steeds niet goed tegen een hoge maaltijd frequentie kunnen.

Ons lichaam is niet gemaakt om zoveel voedsel te verwerken elke dag.

Om even makkelijk te verklaren waarom Intermittent fasting goed zou zijn voor je lichaam, is dat je darmen en immuunsysteem langer in rusttijd zijn en daardoor beter hun functie kunnen doen.

Maar een iets technischere verklaring kan ik je ook geven.

Op welke processen in het lichaam heeft langere tijd niet eten een effect?

Een van de effecten is je PPIR (Post Prandial Inflammatory Response). Dit is de ontstekingsreactie die opkomt na het eten.

Na elke maaltijd maken je darmen een kleine ontstekingsreactie, en dit is heel normaal. Dit hoort bij de processen van eten verteren.

Je immuunsysteem is dan bezig om lichaamsvreemde stoffen te filteren en uit te schakelen.

Deze PPIR duurt bij een gemiddeld persoon ongeveer 16 uur. Maar zoals je misschien nu al door hebt is dit bij het gros van de mensen nooit haalbaar omdat men tegenwoordig niet zolang zonder eten zit. Dus je lichaam/darmen blijven continu bezig met een kleine ontstekingsreactie en hebben nooit rust.

De meeste mensen eten de avondmaaltijd rond 18.00 en zelfs als je daarna niks meer eet dan ontbijten toch de meeste mensen in de ochtend voor hun werk. Dan zit je op een goede dag rond de 14 uur zonder eten maar minimaal 16 tot 20 uur is dus eigenlijk veel beter voor je lichaam.

Een ander effect is je verbranding.

Je lichaam heeft 3 manieren om energie vrij te maken, dat gebeurt uit koolhydraten, vetten en eiwitten.

Dit proces gebeurt ook in deze volgorde. Je lichaam verbrand eerst de suikers(koolhydraten) die voorradig zijn.

Als dit voorraadje leeg is en je langere tijd dus niet gegeten hebt, gaat je lichaam over op vetverbranding.

Je lichaam gaat pas als laatste over op eiwitverbranding als je lange tijd chronisch ziek bent en niet meer eet.

Als je enige bron van verbranding koolhydraten is (dit bereik je door zeer regelmatig te eten, met name koolhydraten/suikers) dan ben je compleet afhankelijk van de bloedsuikerspiegel (die is hoog na een maaltijd) en dus van je maaltijd frequentie. Daardoor word je snel humeurig en licht in je hoofd als je een tijdje niks gegeten hebt. Je bloedsuikerspiegel dondert dan weer naar beneden en je lichaam hunkert naar die kick en vraagt om suiker/koolhydraten.

Hierdoor zal je lichaam nooit overschakelen naar het energiesysteem de vetverbranding, terwijl dit zoveel voordelen met zich meebrengt. De flexibiliteit tussen de koolhydratenverbranding (glucose) en vetverbranding (ketonen) zal vele malen beter zijn.

Je zal geen last meer hebben van duizeligheid of dips. Je zal veel meer energie hebben op een dag en je darmen zijn veel rustiger dus vaarwel opgeblazen gevoel!

En nog een bijkomend voordeel is dat je vetpercentage langzaam iets daalt omdat je lichaam nu energie uit je vetreserves gaat putten.

Afhankelijk van je beweegpatroon betekent een lager vetpercentage in de meeste gevallen een daling van je lichaamsgewicht, dus afvallen!

En voor de sporters onder ons, Intermittent fasting is ook een effectieve methode om gewicht te verliezen zonder dat het ten koste gaat van je spiermassa. Dit in tegenstelling tot veel diëten die calorierestrictie bemoedigen waardoor je ook spiermassa verliest.

Na 16 uur niet eten geniet je al zo’n 4-6 uur van een verhoogde vetverbranding. Als je dan weer gaat eten zullen je glucose/glycogeenvoorraden (koolhydraten) weer snel aangevuld worden. Je vetverbranding daalt dan weer tot een normaal niveau. In die 8 uur dat je eet kun je prima 3 maaltijden nemen, gelang naar je eigen behoefte. Daarna eet je voor 16 tot 20 uur niks.

Water en thee is prima maar geen suiker erin. Koffie kan ook maar dan wel zwart.

De eerste paar dagen zal je misschien een hongerig gevoel hebben na 12 tot 14 uur niet eten maar daar went je lichaam vrij snel aan.

De gezondheidsvoordelen van zolang niet eten zijn o.a.:

  • Meer energie.
  • Het verbetert je nachtrust.
  • Het stimuleert de vetverbranding.
  • Het werkt ontstekingsremmend.
  • Het gaat ouderdom tegen.
  • Het vermindert de kans op chronische ziektes (reuma artritis, diabetes en astma).
  • Het verlaagt de kans op een depressie.
  • Je sportprestaties gaan voorruit.

Je merkt echt dat je prima 16 tot 20 uur lang zonder eten kan en je bereikt hiermee je gezondheidsdoelstelling een stuk makkelijker!

Sommige mensen ervaren als ze voor het eerst een lange tijd zonder voeding doen, een misselijk, duizelig en slap gevoel. Dit is volkomen normaal. Je lichaam moet overschakelen naar het volgende energiesysteem en omdat dat lang niet is gebeurt heeft je lichaam daar moeite mee. Het ene lichaam kan natuurlijk ook beter schakelen dan het andere.

De oplossing is: zodra je merkt dat je je niet lekker voelt neem je 2 glazen water. Gaat het dan nog steeds niet beter neem dan een banaan of ander stuk fruit.

De volgende dag probeer je het weer opnieuw en kijk je of je het nu iets langer volhoud dan gisteren. Op deze manier bouw je naar die 16 tot 20 uur toe. Je lichaam zal eraan wennen en uiteindelijk voel je je veel prettiger!

 

Jouw persoonlijke digitale leefstijl specialist!

Adres

Velperplein 23-25
6811 AH Arnhem

KVK

69280215

Btw nr

NL001855989B57

Privacybeleid

Personal Training Arnhem

Small group training Arnhem

Huurders Journey Offices

Leden

Algemene voorwaarden

× Stuur een appje!