Hoe leef ik met Fibromyalgie?
Wat is Fibromyalgie?
Fibromyalgie betekent: pijn in bindweefsel en spieren. Fibromyalgie wordt ook wel “reuma in weke delen” genoemd. Het komt voor bij ongeveer twee op de honderd volwassenen, met name bij vrouwen.
Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom bestaande uit algemene spierpijn en stijfheid dat gepaard gaat met (soms extreme) vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijnen, angsten, depressies, allergieën, concentratie en geheugenstoornissen, temperatuurverhogingen en darmklachten. Deze aandoening komt met name voor bij vrouwen in de leeftijdscategorie van 20 tot 60 jaar.
Bij enorm veel mensen is dit syndroom geconstateerd maar bij heel veel mensen ook nog niet. Vanwege de uiteenlopende klachten is vaak in het begin moeilijk te diagnosticeren. De oorzaak is ook nog onbekend, vaak zien we wel een samenhang van een gezond uitziend persoon en normale waarden bij een bloedonderzoek. Dit leidt vaak tot ontkenning van het ziektebeeld fibromyalgie door de huisarts, specialist of bedrijfsarts. De mensen met de klachten zijn vaak teleurgesteld omdat ze steeds te horen krijgen dat er niets te vinden is. Ze denken vaak dat het “tussen de oren zit”. Het klachtenbeeld is niet aantoonbaar maar ze beelden het zich niet in. Ze hebben pijn en moeten geholpen worden.
Fibromyalgie staat voor “reumatische spieraandoening”. Dit komt doordat de meest voorkomende symptomen bij fibromyalgie chronische pijnlijke spieren zijn. We komen steeds meer te weten over deze aandoening en we zien dat het een vorm van disfunctionerende neurotransmitters is. Neurotransmitters zijn chemische stoffen die door de hersenen worden aangemaakt om het lichaam te zeggen wat het moet doen.
Er is een afwijking in de productie van neurotransmitters en er zijn andere chemische stoffen aanwezig die o.a. de gemoedstoestand en je slaap beïnvloeden. Tevens de manier waarop pijn wordt bepaald en het functioneren van het immuunsysteem. Er wordt een domino-effect gecreëerd waarbij het ene symptoom invloed heeft op een ander enzovoort.
De diepe slaap, ook wel de delta slaap te noemen is voor een fibromyalgie patiënt niet te behalen. In deze fase maakt het lichaam veel chemische stoffen aan voor het herstel en heropbouw van weefsel. Hierdoor kan weefsel herstellen en de groei wordt in deze fase bevorderd door het groeihormoon. Deze stof komt in grote hoeveelheid vrij in de diepe fase van slaap wat er dus voor zorgt dat je herstelt en het bevordert weefselgroei. Doordat fibromyalgie patiënten de delta slaap niet ervaren, hebben ze een lage hoeveelheid groeihormoon in het lichaam. Dit zorgt ervoor dat het lichaam zich niet optimaal kan herstellen.
Groeihormoon heeft veel effect op het bindweefsel. Bindweefsel is het meest betrokken bij het herstelmechanisme in het lichaam. Het zorgt voor een aantal chemische stoffen wat de afweer regelt tegen ontstekingen. Het genereert vloeistoffen met witte bloedlichaampjes en antilichaampjes om infecties te bestrijden. Bindweefsel van fibromyalgie patiënten wordt vaak stijf en gespannen. Dit zorgt voor een slechte aan en afvoer van vloeistoffen door deze weefsels. Door ophoping of verstopping wordt de circulatie en de zenuwcellen nadelig beïnvloed. De omringende spieren en organen in dit gebied zullen constant gespannen zijn.
Het gebied van een verhoogde spierspanning samen met een verminderde circulatie van vloeistoffen veroorzaakt een opeenhoping van afvalstoffen. Dit noemen we “tenderpoints”. De constante spanning in de spieren in combinatie met het onvoldoende in de diepe slaap te komen zijn de oorzaak van de vaak heftige pijnen op de gevoelige plaatsen, maar ook algehele uitputting. Als je alles met elkaar in verband brengt, wordt het bestaande domino-effect duidelijk.
De symptomen en mogelijk oorzaken van fibromyalgie en het Chronische Vermoeids Syndroom overlappen elkaar gedeeltelijk.
De symptomen van Fibromyalgie
Veel voorkomende symptomen:
- Spierpijnen in het hele lichaam
- Ochtendstijfheid
- Vermoeidheid
- Gevoel niet goed geslapen te hebben
- Prikkelbare/spastische darm
- Hoofdpijn die lijkt op migraine
- Duizeligheid
- Concentratiestoornissen
- Vergeetachtigheid
- Tintelend gevoel
- Verhoogd koude gevoel
- Stemmingswisselingen
Minder specifieke symptomen:
- Gewrichtspijnen
- Depressiviteit
- Allergische reacties
- Veelvuldige diarree maar ook verstopping, moeilijke ontlasting
- Gezwollen blaas
- Pijnlijke menstruatie
- Zichtbaar gezwollen handen, voeten en gezicht
- Gevoel van gezwollen handen
- Misselijk gevoel
- Zwakke aandrang
- Onregelmatige hartkloppingen
- Gevoel van kriebelen, prikkelen of doofheid in de handen
- Verhoogde lichaamstemperatuur
- Rugpijn
- Verminderd libido
- Gehoorproblemen/ruisen/fluiten in de oren
- Droge slijmvliezen van de ogen en de mond
- Droge slijmvliezen in de vagina
- Krampachtige pijn in het onderlijf
- Angst en paniekgevoelens
- Vluchtig uitvallen in het gezichtsvermogen
- Ontsteking van het keelslijmvlies
- Problemen met de luchtwegen, hoestprikkels
- Haaruitval
- Pijngevoel, soms al bij aanraking van de huid
- Meer gevoeligheid voor geruis, luider horen van geruis
- Voortdurende pijnlijke drang tot stoelgang of urineren
- Weergevoeligheid
- Moelijker urineren met meer weerstand
- Meer zweetafscheiding, in combinatie met een penetrante geur
- Branderig gevoel van de huid
- Druk en benauwdheid of het hart
- Eczeem/huiduitslag
- Heesheid
- Algemene allergieën
- Tremor (trillen van de handen)
- Hevig kriebelen in de benen
- Toename van gewicht overdag tot 2 kg (dit verdwijnt ‘s nachts)
Bij fibromyalgie hoeven niet alle bovenstaande klachten aanwezig te zijn. Niet alle fibromyalgie patiënten hebben dezelfde klachten.
Advies
Het ontzuren van het lichaam is de belangrijkste stap samen met het ontgiften en het lichaam stimuleren van groeihormoonproductie. Het totale immuunsysteem moet worden hersteld. Hier komen de 6 domeinen ook allemaal aanbod.
Probeer zoveel mogelijk onbewerkte voeding te nuttigen en ook geen frisdranken en minimaal koffie. De pijnlijks weefsels kun je laten behandelen door een therapeut met kennis over de fascia (bindweefsel). Het is tevens erg belangrijk dat je slaap zo goed mogelijk is. Ook zijn specifieke trainingen belangrijk om het groeihormoon te stimuleren. Mochten er psychische problemen zijn, ga hier aan werken d.m.v. bijvoorbeeld EMDR. Eventueel yoga of mindfulness kan ook erg goed helpen.
Bepaalde suppletie kan erg goed helpen zoals:
- Enzymen
- Multivitamine
- Magnesium
- Omega 3
- Vitamine D3
Specialisten zijn van mening dan fibromyalgie door meerdere factoren bepaald wordt. Bijvoorbeeld door een bepaalde darminfectie kan je intoleranties ontwikkelen wat tot een verzwakking van het immuunsysteem kan leiden. Dit kan zorgt voor een grotere gevoeligheid voor infecties. De schimmelinfectie Candida Albicans komt namelijk voor bij fibromyalgie patiënten.
Een spastische darm komt vaak voor bij fibromyalgie patiënten. Ook reuma komt vaak voor bij de voorouders. Veel mensen met fibromyalgie hebben last van virale belastingen. De virussen pfeiffer en herpes zijn veelvoorkomend. Dit zijn vaak resten die niet meer terug te vinden zijn via een bloedonderzoek.
Bacteriële belastingen zoals een tekenbeet met de besmetting van de ziekte van lyme is ook vaak aanwezig bij fibromyalgie patiënten, vaak zonder dat ze dit weten.
Steeds meer deskundigen veronderstellen dat fibromyalgie mede ontstaat door toxische overbelasting en verzuring. Als de lever niet meer in staat is zijn gifstoffen op te ruimen, worden deze opgeslagen in fascia (bindweefsel) wat voor veel klachten kan zorgen.
Een Amerikaanse Chiropractor ontdekte dat bijna alle mensen met fibromyalgie terugkomende rugklachten hebben. De oorzaak was een slecht functionerende alvleesklier. De alvleesklier produceert te weinig enzymen bij fibromyalgie waardoor bloedsuikerschommelingen en spijsverteringsproblemen ontstaan. Met een verzwakt afweersysteem als gevolg.
Chronische stress wordt vaak ervaren bij fibromyalgie. Relatieproblemen maar ook problemen uit het verleden kunnen hierbij een rol spelen. Fibromyalgie openbaart zich vaak na een periode van langdurige stress. Doordat chronische stress vaak in het onderbewustzijn aanwezig blijft kan hierdoor een slaapprobleem ontstaan.
We weten nog niet of fibromyalgie erfelijk kan zijn. Volgens sommige wetenschappers is de aandoening het resultaat van een genetische afwijking die van moeder op dochter wordt overgeleverd.
gratis
De cheatsheet voor meer energie en gemakkelijk gewichtsverlies!
Adres
Velperplein 23-25
6811 AH Arnhem
KVK
69280215
Btw nr
NL001855989B57
Privacybeleid
Personal Training Arnhem
Small group training Arnhem
Huurders Journey Offices
Leden
Algemene voorwaarden